/ БТА
Хунтата в Мианма освободи 23 184-ма души от затворите в страната по силата на обявена по случай миаманската Нова година амнистия, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на Управлението на затворите. Агенцията отбелязва, че сред амнистираните едва ли има много от продемократичните активисти, задържани след военния преврат на 1 февруари.

Днес е първият ден от традиционната Нова година в страната и последният от петдневни празненства, които обикновено включват посещения в будистките храмове и улични тържества.

Протестиращите в Мианма бойкотират празненствата за бирманската Нова година

Борците за демокрация призоваха хората да прекратят празнуването и да се съсредоточат върху кампанията за възстановяване на демокрацията, след като военните свалиха от власт избраното правителство на носителката на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чжи.

По данни на Асоциация за подпомагане на политическите затворници в Мианма освен Су Чжи по време и след преврата са били арестувани още 3140 души.

Говорител на Управлението на затворите каза, че повечето от амнистираните са се намирали в затвора преди 1 февруари, но има и такива, които са били пратени там след това. Запитан от Ройтерс дали сред освободените има хора, задържани във връзка с протестите срещу хунтата, говорителят отговори, че не разполага с подробности.

Според Агенцията за подпомагане на политическите затворници военните издирват 832-ма души, за които е издадена заповед за арест във връзка с протестите. Около 200 от тях (в това число някои популярни интернет лица, а също актьори, певци и кинодейци, изказвали се срещу преврата) са издирвани за насърчаване на недоволството сред въоръжените сили, което в Мианма се наказва с до три години затвор.
БТА