/ БТА
Жителите на различни места в Мианма бойкотираха празненствата за бирманската Нова година - Водния фестивал Тинджан, най-големия празник в страната, за да демонстрират съпротивата си срещу военната хунта и бруталното потушаване на протестите, предаде ДПА.

Броят на убитите в Мианма надхвърля 700 души

Празненствата за живописния фестивал, по време на който хората се заливат един друг със съдове с вода, обикновено привличат туристи от цял свят. Те трябваше да започнат днес и да продължат до петък.

Миналата седмица обаче млади активисти, противници на хунтата, призоваха хората да бойкотират празненствата в знак на уважение към убитите при репресиите и за да покажат, че се противопоставят на преврата, извършен през февруари.

Десетки загинали при сблъсъци между армия и протестиращи в Мианма (СНИМКИ)

Хора в цяла Мианма пак носеха традиционните съдове, но изписани с лозунги и символи, противопоставящи се на режима. Те ги оставиха край пътища и на други публични места, показвайки уважение към загиналите.

"Много обичам Тинджан и миналата година не го празнувахме заради пандемията. Но тази година този преврат на хунтата е по-лош от коронавируса. Те убиха много мирни граждани и деца, така че не трябва да се радваме", заяви Мин Сауа, младеж от района на Янгон, участвал в сутрешния протест.

Нови репресии в Мианма: Петима човека бяха убити при стрелба срещу протестиращи

След свалянето на цивилното правителство на Аун Сан Су Чжи в страната има протести почти всеки ден, въпреки бруталните репресии. Според Асоциацията за помощ на политическите затворници, загиналите са най-малко 701.

По данни на неправителствената организация, задържаните са най-малко 3000 и има данни за изтезания.
БТА