/ БТА
Десетки хора вероятно загинали вчера в Мианма при нападение на армията срещу протестиращи срещу преврата в мианманския град Баго, предаде ДПА.

Около 60 души може би са загинали при сблъсъците в града, който се намира на около 60 км североизточно от Янгон, съобщи радио "Свободна Азия", което се позова на очевидци.

Нови репресии в Мианма: Петима човека бяха убити при стрелба срещу протестиращи

Сдружението за подпомагане на политическите затворници каза обаче, че са убити повече от 80 души, предаде Ройтерс. Новинарският сайт "Мианма сега" (Myanmar Now) цитира протестен водач, по чиито думи десетки тела са били отнесени в комплекс от пагоди, където са базирани военните.Очевидци, цитирани и от двете медии, съобщават за стрелба, продължила с часове и започнала рано сутринта на 9 април. Протестите срещу февруарския преврат продължиха в Янгон, Мандалай, Баган, Сагайн, Меик и много други градове.

Броят на жертвите на репресиите в Мианма надхвърли 500

Общият брой на загиналите във вълненията в Мианма е надхвърлил 600 според правозащитни организации. На 9 април, военните са издали смъртни присъди на 19 души, за които се предполага, че са протестиращи от янгонската община Северна Окалапа.

Те са били обвинени, че са нанесли побой на армейски капитан. Военният преврат свали от власт избраното правителство, ръководено от Аун Сан Су Чжи, която е под домашен арест.
БТА