/ БТА
Над 500 мирни граждани са били убити от силите за сигурност в Мианма след преврата на 1 февруари, където въоръжените бунтовнически фракции заплашват да се присъединят към протестите срещу хунтата, ако кървавата баня продължи, предаде Франс прес.

ЕС и Байдън осъдиха репресиите в Мианма, взели над 100 жертви за ден

Генералите в Мианма остават глухи за порицанията и санкциите на Запада и продължават репресиите, за да спрат продемократичните протести и стачките, които разтърсват страната след преврата срещу демократично избраното правителство на Аун Сан Су Чжи, извършен на 1 февруари.

510 души, включително множество студенти и непълнолетни, бяха застреляни о полицаи и военни през последните два месеца, по данни на Асоциацията за помощ на политическите затворници. Неправителствената организация обаче уточнява, че броят им вероятно е значително по-висок, още повече, че стотици арестувани са обявени за изчезнали.

Нови протести в Мианма

Няколко бунтовнически фракции заплашиха да вдигнат оръжие срещу хунтата. Ако силите за сигурност "продължават да убиват мирни граждани, ние ще си сътрудничим с протестиращите и ще отвърнем на удара", се казва в съвместно изявление, подписано от Араканската армия - въоръжена група с хиляди бойци, която беше извадена от списъка с терористични групи през март след сключване на примирие с хунтата.

"Ситуацията рискува да премине към гражданска война", заяви пред АФП Деби Стотхард от Международната федерация за човешки права. "Хунтата не иска да отстъпи нищо и протестиращите, като цяло мирни до момента, поискаха помощ от въоръжените групи, за да се защитят".

Най-малко 114 души са убити в един от най-кървавите дни на протести в Мианма (ВИДЕО)

След обявяването на независимостта на Мианма през 1948 г. множество етнически групи влязоха в конфликт с централните власти, за да получат по-голяма автономия, достъп до природните богатства на страната или дял от доходоносния наркотрафик, припомня АФП.

Армията сключи примирие с някои през последните години, но този уикенд нанесе въздушни удари по една от най-големите от тях, Каренския национален съюз. КНС беше завзел военна база, убивайки множество войници. Това са първите въздушни удари в този район от 20 години насам.

Около 3000 души опитаха да намерят убежище в съседен Тайланд, но според каренска правозащитничка властите са ги върнали. "Те ги уведомиха, че мога да се връщат у дома, че вече няма боеве", добави Хса Моо.

Убити и ранени при поредни протести в Мианма

Според нея, Тайланд пречи и на хуманитарни организации, включително на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), които искат да ги посрещнат.

Говорител на тайландското външно министерство отхвърли тази информация. В същото време протестите в Мианма продължават. Бяха отправени призиви за "протест на боклуците", при който участниците да изхвърлят боклука си на улиците и да блокират кръстовища
БТА