Виктор Янукович иска избори 2 в 1
Виктор Янукович иска избори 2 в 1 / снимка: БГНЕС

Бившият украински президент Виктор Янукович поиска едновременното провеждане на избори за Върховна рада и държавен глава. Той огласи днес декларация във връзка с рязкото изостряне на обстановката в Украйна.

Съгласно получения в ИТАР-ТАСС документ Янукович призовава всички въоръжени сили на страната да се завърнат в базите си на постоянна дислокация, от източната част на страната да се изтеглят силите на Националната гвардия и да започне диалог с населението на източните региони.

Той също така предлага да се организира референдум по въпроса за федерализацията на Украйна, а след провеждането на конституционна реформа - да се организира и референдум за президентска или парламентарна република. Според него едва след това може да се свикат парламентарни и президентски избори под международен контрол.

„Ако това не бъде сторено, нашата страна е застрашена от разпад и то едва ли мирен, а по-скоро чрез гражданска война", се казва в декларацията.

"Опомнете се! Вие тласкате брат срещу брата и от тази беда ще се възползват други. Още веднъж се обръщам към военнослужещите и сътрудниците в специалните сили. Вас искат да ви използват, искат да пролеете кръв, а после вие също ще пролеете кръв. Вие самите разбирате, че точно това ще стане. Не пресичайте линията! Не изпълнявайте престъпни заповеди", призовава Виктор Янукович.