На днешната дата се навършват 82 години от японската атака, станала известна, като една от най-подлите военни тактики в света
На 7 декември 1941 Айра "Айк" Шаб е на борда на разрушителя на американския флот USS Dobbin, когато японците атакуват Пърл Харбър. Днес ветеранът е на 103 години и отново се завръща на хавайския залив, превърнал се в лобно място на над 2300 щатски военнослужещи. В денят на атаката той е 21-годишен млад мъж.
 

Пърл Харбър
БТА



На днешната дата се навършват 82 години от японската атака, въвлякла САЩ във Втората Световна война.
 

Пърл Харбър
БТА


"Моето мото е прости и забрави, що се отнася до японците", казва днес Шаб. „Ние ги мразехме до дъното на душите си, но не дълго след атаката трябваше да общуваме с тях. Въпреки това никога няма да забравим какво ни направиха в Пърл Харбър“, споделя ветеранът.

На 7 декември 1941 г. Япония напада Пърл Харбър. По-голямата част от залива тогава е била заета от централната база на Тихоокеанския флот на Военноморските сили на САЩ. До 1940-те години тя е била и най-модерната американска база.

Пърл Харбър
БТА


Айра постъпва във военноморските сили на САЩ като музикант и се присъединява към военноморския оркестър. „Свирех на кларинет и саксофон. Трудно е да опиша чувството, което мина през ума ми тогава. Страхуваш се. Когато разбрах, че сме атакувани, бях зает да правя това, което ми беше наредено - да подавам боеприпаси. След това трябваше да вадя мъртви тела от водата. Всички трябваше да го правим", връща се към спомените 103-годишният ветеран.
 

Пърл Харбър
БТА


Днес Айра "Айк" Шаб е един от последните оцелели от японската атака над Пърл Харбър.