Вестниците в Словакия протестират срещу новия медиен закон
Вестниците в Словакия протестират срещу новия медиен закон / снимка: БГНЕС

Вестниците в Словакия възобновиха протеста си срещу приетия в сряда медиен закон, които според издатели, журналисти и правозащитници е заплаха за свободата на словото, предаде БТА.

На уводните страници на вестниците в страната днес е публикуван некролог в знак на протест срещу закона, който ако бъде одобрен от президента, ще ги принуди да публикуват отговори на лица, споменавани в техни публикации.

"Парламентът прие закон за печата, който е в разрез със свободата на словото и редакционната независимост", гласи надписът на първите страници на вестниците, който е адресиран до президента, конституционния съд и международни организации.

Депутатите от партията на премиера Роберт Фицо приеха закона въпреки възраженията на дясната опозиция, която се опита да принуди Фицо да премахне всички спорни разпоредби, като бойкотира ратифицирането на Лисабонския договор от януари. Вчера обаче опозиционната Партия на унгарската коалиция подкрепи управляващите и гласува за ратификацията на Лисабонския договор.

Преди две седмици словашките вестници протестираха за пръв път срещу закона, който бе критикуван и от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.