Николас Мадуро
Николас Мадуро / БГНЕС
Венецуелският президент Николас Мадуро смени вчера командирите на сухопътните сили, на военноморския флот и на военната авиация, като в същото време запази на поста му министъра си на отбраната Владимир Падрино Лопес, предаде Франс прес.

"Реших, както винаги, да има частично потвърждаване и частично обновление на изключителния екип от военни командири, които ръководят висшето военно командване на Венецуела", заяви Мадуро по време на церемония, излъчвана по държавната телевизия.

Военната йерархия е смятана за един от стълбовете на президента Мадуро, който съхранява властта във Венецуела с подкрепата на страни като Русия и Китай.
Върховният съд на Венецуела отстрани ръководството на партията на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо "Народна воля" и възложи лидерската роля в партията на един от неговите съперници. Съгласно решението на съда "Народна воля" вече трябва да бъде ръководена от депутата Хосе Грегорио Нориега.



Върховният съд на Венецуела вече постанови на 15 и 16 юни подобни решения срещу други две основни опозиционни формации - "Демократично действие" и "Справедливост първо", отбелязва Франс прес.

Решенията бяха постановени няколко месеца преди парламентарните избори във Венецуела на 6 декември, на които се очаква съставът на венецуелския парламент да бъде обновен.
Офисът на Хуан Гуайдо заяви в Туитър, че решението на Върховния съд няма юридическо значение и обвини президентския лагер, че иска да си присвои символите на "Народна воля". Според съдебното решение новото ръководство на партията може да използва "логото й, символите й, цветовете й и всички други нейни отличителни белези".

Хосе Грегорио Нориега е съюзник на Луис Пара, депутат, който се опита в началото на тази година да измести Хуан Гуайдо от председателското място във венецуелския парламент.
 
БТА