Венецуела сменя часовия пояс
Венецуела сменя часовия пояс / Guliver/Getty Images

Властите на Венецуела искат в най-скоро време да променят часовия пояс на страната. Това заяви в четвъртък на митинг президентът на Боливарианската република Николас Мадуро.

Според него решението ще бъде част от борбата с енергийната криза, връхлетяла страната. Аналогична стъпка и предприемана през 2007 г. от тогавашния президент Уго Чавес, който завъртя стрелките на часовниците с половин час назад.

"От 1 май променям часовия пояс на Венецуела, за да допринеса за икономията на електроенергията в страната, по-подробни разяснения ще дам в следващите дни", обяви Мадуро.

По официални данни около 70% от електроенергията в страната се произвежда от водноелектрически централи, които през последните месеци изпитват постоянен дефицит от вода.

В края на февруари властите вече обявиха петъците през април и май за неработни дни, за да се спести електроенергия.

Правителството започна 60-дневен план, който включва призив към големите потребители на енергия като молове и хотели да генерират свое собствено електричество по 9 часа на ден.

Тежката индустрия в страната бе помолена да намали потреблението с 20%. "Този 60-дневен план ще позволи на страната да премине през този труден период, пълен с много рискове", заяви тогава Мадуро в телевизионно изявление. Той призова всички семейства и младите да се присъединят към плана, за да се излезе от тежката ситуация.

Освен това служителите получиха още три почивни дни "бонус" към едноседмичната великденска отпуска. Тази мярка "спаси" почти 22 сантиметра от нивото на водата в язовир Гури. Електроцентралата на язовира доставя близо 75% от необходимата на столицата Каракас електроенергия.

Източник: БГНЕС