Великобритания замразява военното сътрудничество с Русия
Великобритания замразява военното сътрудничество с Русия / БГНЕС

Великобритания ще замрази цялостното двустранно сътрудничество с Русия след подписването на договора за присъединяване на Крим към Русия, съобщи британският външен министър Уилям Хейг.

"Замразихме цялото военно сътрудничество", заяви той пред парламента и допълни, че споразумение за техническо сътрудничество и съвместни военноморски учения с Русия, Франция, Великобритания и САЩ са били замразени.

Британският външен министър изрази съжаление от факта, че Русия е избрала изолацията след подписването на споразумението за присъединяване към Русия на Кримския полуостров, допълва БГНЕС. "Съжалявам, че днес руският президент Владимир Путин избра изолацията", заяви Хейг пред Камарата на общините в Лондон.

Той допълни, че са "възможни" нови санкции срещу Москва.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че въпреки подписването на договора за присъединяването на Крим към Русия Руската федерация остава член на Г-8.

Меркел припомни, че за момента се говори само за спиране на подготовката за участието на водещите западни страни в срещата на върха в Сочи, която трябва да се състои през юни.

"Освен това не са взимани никакви други решения", каза канцлерката.

Френският президент Франсоа Оланд осъди присъединяването на Крим към Русия, като призова за "силен и координиран европейски отговор".

"Франция не признава резултатите от референдума, проведен в Крим на 16 март, нито анексирането на тази област на Украйна към Русия", заяви Оланд.