/ iStock/Getty Images
Британска експертна консултативна комисия заяви днес, че на хората на възраст под 40 години би трябвало по възможност да се предложи алтернатива на ваксината срещу COVID-19 на компанията AstraZeneca заради малък риск от редки кръвни съсиреци, предаде Ройтерс.

Съвместната комисия за ваксинация и имунизация разшири възрастовия обхват на хората, които би трябвало да получат ваксина, различна от тази на "AstraZeneca", включвайки и лицата между 30 и 39 години. По-рано това се отнасяше само за хората под 30 години.

Според комисията съветът отразява ниското ниво на заразяване с COVID-19 във Великобритания и наличието на други ваксини - на "Pfizer" и "Moderna".

"След като равнищата на COVID-19 продължават да бъдат поставяни под контрол, ние съветваме на пълнолетните хора на възраст между 18 и 39 години, които нямат съпътстващи здравословни проблеми, да се предлага алтернатива на ваксината на Oxford/AstraZeneca, ако е налична такава и ако това не причинява забавяне на ваксинацията", каза Уей Шен Лим, председател на подкомисията за COVID-19 към съвместната комисия за ваксинация и имунизация.
БТА