/ Gulliver/Getty Images
Шведското правителство дарява 1 милион дози от ваксината на AstraZeneca на по-бедни държави чрез програмата КОВАКС, съобщи днес министърът за международното сътрудничество за развитие във външното ведомство Пер Улсон Фрид, предаде ДПА.

Министър Фрид каза, че Швеция вече няма нужда от ваксината на британско-шведската фармацевтична компания, съобщи агенция ТТ.

Тъй като с препарата на AstraZeneca се свързват много редки случаи на поява на тромби, Швеция го използва само за хора на възраст над 65 години. Страната обаче все още очаква голяма доставка от ваксината, която няма да бъде използвана, каза Фрид. Затова е важно тези дози да не стоят в запас в момент, когато целият свят се нуждае от ваксини.

Дания се отказа от използването на още една ваксина

Подкрепената от Световната здравна организация програма КОВАКС е глобална инициатива, насочена към осигуряване на справедлив достъп до COVID ваксини, на които много по-бедни държави разчитат.

Дания, която спря напълно използването на AstraZeneca, още не е решила какво да прави с излишните количества. Датският здравен министър се опитва да замени дози от препарата на AstraZeneca с ваксини от друг производител. През април на съседната германска провинция Шлезвиг-Холщайн бяха "заети" 55 000 дози.
БТА