/ iStock/Getty Images
Научният комитет, който съветва канадското правителство относно ваксините срещу коронавируса, препоръча използването на препарата на Johnson & Johnson да се поставя на хората на и над 30 години, предаде Франс прес.

Това решение дойде малко след като Дания обяви, че напълно се отказва от този продукт заради възможни сериозни странични ефекти въпреки зелената светлина, дадена от СЗО и от европейския регулатор.

Дания се отказа от използването на още една ваксина

През април американският регулатор беше преустановил временно използването на тази ваксина след редки случаи на тромбоза. Франция реши да го поставя на хората над 55 години подобно на препарата на AstraZeneca.

Каролин Каш, ръководителка на канадския научен комитет, заяви, че предвид настоящите данни се препоръчва ваксината на Johnson & Johnson, както и тази на AstraZeneca да се поставя на хора на и над 30 години. Ваксината на Джонсън енд Джонсън може да бъде предлагана на онези, които нямат противопоказания, ако те предпочитат да бъдат ваксинирани по-бързо, вместо да чакат иРНК ваксина и ако предимствата надделяват над рисковете, каза Каш.

По време на клиничните изпитания ваксината е показала 67-процентна ефикасност, допълни тя.
БТА