/ iStock/Getty Images
Датското правителство реши да не използва ковид ваксината на американската копания Johnson & Johnson, съобщиха днес редица медии, предаде ДПА. Медийните информации се позовават на съвещание, свикано от датския здравен министър Магнус Хойнике.

Дания спира изцяло ваксината на AstraZeneca

Причина за решението са опасения, че ваксината, известна и като Janssen, в редки случаи може да предизвика поява на тромби. По същата причина Дания вече изтегли препарата на AstraZeneca от ваксинационната си програма.

Тъй като ваксината на Johnson & Johnson е еднодозова, Дания е поръчала твърде голямо количество от нея, според информационната агенция Рицаус.

Дания отваря кафенета, ресторанти и музеи, но ще се влиза в тях при условия

Директорът датския здравен орган Сьорен Бростром посочи, че отказът от използване на препарата на Johnson & Johnson може да доведе до това здрави млади хора между 20 и 40 години да трябва да чакат по-дълго, за да се ваксинират.

Датският национален здравен орган стигна до извод, че ползите от употребата на ковид ваксината на Johnson & Johnson не надвишават риска от предизвикване на евентуален нежелан ефект у хора, които са били ваксинирани с нея, цитира направеното изявление Франс прес.

Дания ускорява новото отваряне на икономиката

Миналия месец властите в САЩ отмениха временното спиране на употребата на препарата на Johnson & Johnson след "обстойно проучване на безопасността", предизвикано от съобщения за сериозни случаи с поява на тромби.
БТА