/ iStock/Getty Images
Обединеното кралство обяви за престъпление навлизането на руски самолети във въздушното пространство на Великобритания като част от по-нататъшните санкции срещу Москва за нейното нахлуване в Украйна, съобщи министърът на транспорта Грант Шапс във Twitter.

Когато руската инвазия започна на 24 февруари, Великобритания първоначално забрани всякакви самолети, „притежавани, наети или управлявани от лице, свързано с Русия, или регистрирано в Русия“.

Този последен ход поставя въпроса в ръцете на полицията, а не на авиационните власти. „Ще можем да бъдем по-конкретни, например, когато имаме самолети, които може да са свързани с руски олигарси, летящи в страната, те трябва да знаят, че могат да бъдат конфискувани тези самолети“, каза Шапс за Sky News в сряда.

Новият закон дава на правителството допълнителни правомощия да задържа руски самолети, които вече присъстват в Обединеното кралство, според официално прессъобщение.

Новите търговски санкции, забраняващи износа на авиационни и космически стоки и технологии за Русия, бяха обявени в сряда от Службата за външни работи, общности и развитие. Те включват анулиране на застрахователни полици в сектора и забрана на застрахователите в Обединеното кралство да плащат искове.
CNN