/ Gulliver/Getty Images
Великобритания планира да измени законодателството си така, че да може да налага по-бързо икономически санкции на олигарси и компании, свързани с руския президент Владимир Путин, след руското нахлуване в Украйна, съобщиха британските власти, цитирани от Ройтерс.

"Промените, по които работим, ще ни позволят да бъдем по-бързи и по-твърди в действията си срещу обкръжението на Путин, включително срещу олигарсите, засилвайки още повече натиска пред лицето на незаконната и непредизвикана руска агресия", заяви британският външен министър Елизабет Тръс.

Британското правителство беше подложено на критики, че му отнема твърде много време да санкционира хората с връзки с Путин, отбелязва Ройтерс.

Великобритания със санкции и срещу Беларус

След като Русия предприе нахлуването на 24 февруари, Лондон наложи санкции на 11 богати руснаци, на самия Путин и на външния му министър Сергей Лавров, както и на четирима беларуски военни.

Първата серия промени в Законопроекта за икономическите престъпления (Прозрачност и прилагане) ще дадат на британските власти нови правомощия да санкционират по-бързо хора, които преди това са били санкционирани от Европейския съюз, САЩ и Канада.

Великобритания забранява достъпа до въздушното си пространство за руски частни самолети

Поправките ще премахнат така наречената проверка за "уместност" на санкционирането на даденото лице или лица, което ще позволи на правителството да действа в по-ускорен порядък и ще улесни още повече санкционирането на групи от лица, заяви британското външно министерство.

Законопроектът се очаква да премине по бърза процедура през всичките етапи на приемането си в долната камара на парламента (Камарата на общините) още в понеделник, след което правителството ще се опита да го прокара по ускорен път и в горната камара (Камарата на лордовете), за да може да придобие законова сила възможно най-скоро, посочи британският кабинет.
БТА