Военният министър на САЩ Марк Еспър
Военният министър на САЩ Марк Еспър / БГНЕС
Американският министър на отбраната Марк Еспър обвини Русия, че нарушава международния договор "Открито небе", и даде да се разбере, че Съединените щати може да се оттеглят от това споразумение, предаде Франс прес.

Еспър отговаряше на въпроси в комисия на Конгреса за влезлия в сила през 2002 г. договор, който позволява на 34-те страни, подписали споразуменията на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа, да извършват на реципрочна основа полети над своите територии, за да проверяват движението на армиите и мерките за оръжеен контрол.
"(Руснаците) мамят от години. Повдигнах въпроса миналия месец" на последната среща на министрите на отбраната на НАТО, заяви Еспър. Той добави, че САЩ трябва да говорят по-ясно за нарушенията, извършвани от Русия.

Предизборният щаб на Тръмп съди в. "Вашингтон пост" за клевета

"Договорът в този си вариант ме притеснява много", добави американският министър на отбраната в отговор на въпрос на републикански сенатор за прелитания, които Русия не е разрешила наскоро - над анклава Калининград и близо до Грузия.

"Споменахте Грузия и Калининград. Това са два добри примера. Освен това са ни забранявали да прелитаме над военни учения", отговори Еспър.

Бюджетът на Пентагона за 2021 г., който още не е одобрен, не предвижда средства за модернизиране на самолетите Боинг ОС-135 В, които са сертифицирани за извършване на предвидените в договора прелитания. Еспър заяви, че докато не бъде взето решение какво да се прави, няма да отделя средства за модернизиране на самолетите.
БТА