/ Gulliver/Getty Images
Предизборният щаб на американския президент Доналд Тръмп подаде вчера иск срещу в."Вашингтон пост", обвинявайки изданието в клевета в две коментарни статии, публикувани миналата година, в които се твърди, че е заговорничел с Русия, предаде Асошиейтед прес.

Искът се основава на коментарна статия от 13 юни на Грег Сарджент, който твърди, че Тръмп "се е опитал да заговорничи" в рамките на "голяма и систематична" руска атака срещу президентските избори в САЩ през 2016 г. Искът се базира и на друга коментарна статия - от 20 юни на Пол Уолдман, който задава въпроса "кой знае какъв вид помощ ще окажат Русия и Северна Корея на предизборната кампания на Тръмп, след като ги кани да предложат своето съдействие?".

Тръмп: Работим за окончателно прекратяване на най-дългата война на Америка

"Изразените мнения бяха и остават 100 процента лъжливи и клеветнически" каза в изявление Джена Елис, старши юридически съветник на предизборната кампания на Тръмп.

"Разочароващо е да виждаме предизборният щаб на президента да прибягва до подобни тактики", каза заместник-шефът на отдела за връзки с обществеността на "Вашингтон пост" Кристин Корати Кели и подчерта, че вестникът настойчиво ще отстоява позицията си.

Тръмп е раздразнен от медийните коментари за себе си и неведнъж е отправял нападки към вестника и собственика му - основателя на "Амазон" Джеф Безос.

Подаването на иска в столицата Вашингтон, се случва само седмица, след като предизборният щаб на президента подаде друг иск за клевета, срещу в."Ню Йорк таймс", заради редакционна статия, в която се споменава за сделка "услуга за услуга" между Тръмп и Русия.

Джо Байдън спечели първичните избори в Южна Каролина и се закани на Тръмп

Американският съюз за граждански свободи нарече и двата иска безпочвени.

"Всеки, когото го е грижа за Първата поправка, трябва да е обезпокоен от нееднократните опити на предизборния щаб на Тръмп да наказва и сплашва критиците на президента", заяви представителят на съюза Брайън Хос.
БТА