Джо Байдън
Джо Байдън / Gulliver/Getty Images
Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, който най-сетне отбеляза победа в надпреварата за президентската номинация на Демократическата партия, като спечели първичните избори в Южна Каролина вчера, се утвърди като главен съперник на фаворита Бърни Сандърс и заяви, че е готов да победи Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Според резултатите от 85% от избирателните райони, Сандърс е втори с 20% от вота, далеч зад Байдън (49%).

След като остана едва трети, въпреки 20-те милиона долара, които изразходва локално за кампанията си, милиардерът Том Стайър обяви, че се отказва, още преди да приключи преброяването на бюлетините.

Първични избори при демократите: Сандърс е във водеща позиция, Байдън е под натиск

"Благодаря, Южна Каролина", написа Байдън в Twitter. "Вие издигнахте Бил Клинтън, Барак Обама до президентството", каза Байдън под аплодисментите на своите привърженици в Кълъмбия, столица на щата, в който бившият вицепрезидент се радва на силна подкрепа на голямото афроамериканско население.

"Само преди няколко дни пресата и познавачите бяха обявили нашата кампания за мъртва, но тази вечер стана ясно, че сме съвсем живи. Сега, благодарение на всички вас - сърцето на Демократическата партия, ние спечелихме, и спечелихме съкрушително благодарение на вас. Сега вие изпратихте нашата кампания по пътя към победата над Доналд Тръмп", каза 77-годишният Байдън.

Победата в Южна Каролина, която вдъхна живот на кампанията му, беше крайно необходима, след като той остана четвърти и пети в Айова и Ню Хемпшър и трябваше да се задоволи с второто място в Невада, далеч зад Сандърс.
 


Сандърс поздрави съперника си, предаде ДПА. "Тази вечер ние не спечелихе в Южна Каролина.Искам да поздравя Джо Байдън за победата му тази вечер", каза каза 78-годишният Сандърс на митинг в щата Вирджиния.

Президентът Тръмп побърза да реагира, като коментира в Twitter, че възкръсването на Байдън ще сложи край на кампанията на Майкъл Блумбърг. Милиардерът от Ню Йорк не фигурираше в бюлетините за вота в Южна Каролина и ще влезе в надпреварата на 3 март - т.нар. Супервторник, когато гласуват едновременно 14 щата.

"Победата на Сънливеца Джо Байдън (Sleepy Joe Biden) при демократите в Южна Каролина ще сложи край на глупавата кампания на Мини Майк Блумбърг", написа Тръмп в туит. Южна Каролина е сред няколкото щати, в които Републиканската партия отмени първичните си избори, тъй като се очаква всички делегати да бъдат разпределени на Тръмп, посочва ДПА.

Хилъри Клинтън: Тръмп е опасност за демокрацията

След добрите резултати в Айова и Ню Хемпшър и по-слабия резултат в Невада, 38-годишният Пийт Бутиджидж остана едва четвърти, което се тълкува като признак, че не е успял да се хареса на малцинствата - електорат, смятан за ключов за всеки демократически кандидат, който иска да спечели Белия дом.

Сенатор Елизабет Уорън, на 70 години, също се представи разочароващо, като се класира пета.

Байдън е спечелил с широка подкрепа от влиятелната афроамериканска общност, която представлява повече от половината от електората на Демократическата партия в Южна Каролина. Изследователската компания "Едисън Рисърч", след анализ на екзитпол и анкети на медии, като Ей Би Си, Си Би Ес, Си Ен Ен, Ен Би Си и Ройтерс, установи, че 6 от 10 афроамериканци са гласували за Байдън, а по-малко от 2-ма от 10 за Сандърс. Официалното одобрение за кандидатурата на Байдън от авторитетния афроамерикански конгресмен Джим Клайбърн е било решаващ фактор за решението на 6 от 10 афроамериканци. Клайбърн, парламентарен секретар на мнозинството в Камарата на представителите и третият по ранг демократ в Камарата, представя щата от 1993 г.
БТА