/ IStock
Ваксинацията срещу коронавирус започна във всички региони на Руската федерация. Това съобщи министърът на здравеопазването на страната Михаил Мурашко, предава TACC.

„Ваксината е доставена във всички региони на Руската федерация и ваксинацията е започнала. Преди доставката имахме пробна логистика (за доставки), за да се изработи (цялата) вериги. Всички региони са готови да получат [лекарството] и ваксинацията", увери Мурашко пред правителствения координационен съвет за борба с коронавируса.

Според министъра допълнително са разработени стандартни оперативни процедури, за да се осигури качеството както на транспортирането и съхранението, така и на процедурата за ваксиниране с напомняния за пациентите и медицинския персонал.

По-рано руският президент Владимир Путин постави задачата за организиране на ваксинации в цялата страна. Както добави премиерът Михаил Мишустин, ваксинацията трябва да бъде напълно доброволна и безплатна. На първо място, ваксината трябва да бъде получена от учители, лекари и социални работници. В същото време регионите могат да разширят този списък. Според Мишустин те ще получат 480 000 дози от ваксината през декември. Министерството на здравеопазването вече е изготвило график за разпространението на препарата в цялата страна.

Общият брой на медицинските организации, които участват във ваксинирането срещу коронавирус в регионите на Русия, е 1229, каза Мурашко.
Агенция "Фокус"