Изпитанията на ваксината срещу новата коронавирусна инфекция под формата на кисело мляко, разработенана от Института за експериментала медицина доказаха, че препаратът дава добър резултат при образуването на антитела в лигавиците и кръвта, предаде ТАСС.

Шестима са починали при тестването на ваксината на Pfizer

Ваксината се отнася към вида мукозални имунизации и се приема под формата на кисело мляко. По правило антигене в подобни препарати са заключени в микрокапсули, които ги защитават от ферментите на стомашночревния тракт.

Руските учени, ръководени от прф. Александър Суворов, са провели опити с лабораторни животни. Преимуществото на ваксината е, че тя предизвиква максимален имунен отговор чрез лигавиците и поради тази причина спада към мукозните препарати.

Реакцита на лабораторните животни при образуването на антитела срещу коронавируса е била много добра, както в кръвта, така и в лигавиците им. Суворов отбеляза, че екипът е регистрирал добри резултати и при клетъчния имунитет.

Първите дози от ваксината на Pfizer ще пристигнат в Канада още този месец

Освен антитела, препаратът е генерирал и специфичните Т-лимфоцити, които убиват клетката, заразена от коронавируса. По неговите думи, това е много важен елемент за създаването на ефикасна ваксина, а това е налице при разработения метод с използването на кисело мляко.
БТА