Много коледни дръвчета, украински знамена и празнични пожелания към отбранителните сили на Украйна. Това рисуват върху картички деца от Киев, а получателите са хилядите мъже и жени на фронта, които ще прекарат празниците далеч от близките си.

9-годишната Анна Бруслановска и нейните приятелчета пък правят свещи за войниците, като използват металните кутии от използвани консерви, в които наливат восък. "Върху този фитил навиваме картон и пълним с восък. Тези свещи горят по-дълго от обикновените. Те са за нашите защитници, за да не им е тъмно и студено в окопите", разказва момиченцето пред rfa, част от Voice of America (VOA).

Тя и десетки други малчугани идват в центъра след училище всеки ден, за да приготвят подаръци за украинските военни. Учениците, както и техните учители работят тук като доброволци от началото на руската инвазия в родината им. Почти всеки един от тях има близък роднина, който е на фронта.

След това поздравителните картички се опаковат в колети, които ще бъдат изпратени на украинските военни. "Вътре слагаме някои сладкиши, кафе, мед, бонбони в цветовете на националното ни знаме", разказва Катерина Якимович, която работи към неправителствена организация, която се опитва да подкрепя армията. Катерина вярва, че е важно всеки войник да получи малък подарък за Коледа и вече е подготвила над хиляда колета.

Друга неправителствена организация пък е подготвила стотици зимни униформи, които ще потеглят към жените в украинската армия. "За съжаление министерството на отбраната не разполага с отделни униформи за нежния пол. А в момента в Донбас температурите падат до -7 градуса. Така, че трябва да се уверим, че нашите жени на фротна са облечени удобно и комфортно", казва пред rfa, част от Voice of America (VOA) Ирина Никорак, която ръководи фондацията.

В комплектите има топли зимни панталони, дебело яке, термо бельо, пуловер и маски. "Момичето, което ги плете винаги пише пожелания до жената, до която ще достигнат", добавя Никорак.

За съжаление топлите празнични поздрави ще стигнат само за някои от десетките хиляди украински войници, които прекарват зимата далеч от близките си.
rfa, част от Voice of America (VOA)