В страните от ЕС у нас децата са изложени на най-голям риск в интернет
В страните от ЕС у нас децата са изложени на най-голям риск в интернет / netinfo
България е сред европейските страни, където децата са изложени на най-голям риск в интернет. Това показва обхващащо 21 държави изследване на "Лондонското училище по икономика", цитирано от Би Би Си.

Авторите са установили, че България, Великобритания, Полша, Словения, Чехия, Естония, Холандия и Норвегия са в групата на страните, в които рискът за децата при посещения в интернет е най-висок. Една от причините за това е фактът, че децата в тези държави влизат повече в мрежата.

"Нашето изследване установи, че по-голямата употреба на интернет има за резултат излагането на по-висок риск", заяви един от авторите д-р Лесли Хадън. Тя отхвърли теорията, че по-големият опит помага за избягване на рисковете.

Финансираното от Европейския съюз изследване е имало за цел да установи доколко е вероятно децата да станат жертва на онлайн-агресия, личната им неприкосновеност да бъде нарушена или да попаднат на материал с неподходящо съдържание, докато сърфират в мрежата. Резултатите сочат, че близо една четвърт от малките британчета са получили в интернет нежелателни коментари на сексуална тематика, срещу едно на всеки десет ирландчета и германчета.

Основна причина за това е, че британските деца използват повече интернет в сравнение с връстниците си в останалите европейски страни. Някои от тях влизат за първи път в мрежата на едва шестгодишна възраст. 45 процента от включените в изследването британчета ползват интернет и електронна поща у дома, а 58 процента - в училище. Около 40 на сто от анкетираните британски деца, включително 3 на сто от онези под шест години, имат мобилен телефон. /БТА/