В Сидни кафенета, фитнеси и ресторанти отново посрещнаха напълно ваксинираните си клиенти, след близо 4 месеца локдаун, предаде Ройтерс.

Австралия си е поставила за цел да се научи да живее с коронавируса и постепенно да стане отново отворена страна.

Някои пъбове в Сидни, най-големия град в Австралия, отвориха една минута след полунощ местно време и приятели и семейства се събраха на по бира, показаха телевизионни кадри и снимки в социалните медии.

Сидни отменя вечерния час

"Аз го разглеждам като ден на свободата, това е денят на свободата", заяви премиерът на Нов Южен Уелс Доминик Пероте пред журналисти в столицата на страната Сидни. "Ние извеждаме нацията от пандемията, но това ще бъде предизвикателство".

Пероте предупреди, че броят на инфекциите ще се повиши след отварянето и свободни от вируса щати като Западна Австралия и Куинсланд гледат как ще изглежда животът в условията на COVID-19 на фона на опасения, че здравните системи ще бъдат претоварени.

Докато в Нов Южен Уелс броят на хората над 16 години, които са получили две дози ваксина, достигна до 74 процента, в съседен Куинсланд, чиито граници остават затворени за гражданите на Сидни, нивото е едва 52 процента и правителството на щата следва стратегия за елиминиране на вируса, предвиждаща внезапни локдауни, за да се контролира всяко избухване на нови гнезда на болестта.

Удължиха локдауна в Мелбърн

Пероте обяви край на локдауните в Нов Южен Уелс и получи силна подкрепа за отварянето на Сидни, чието население, надхвърлящо 5 милиона души, издържа на строги ограничения от средата на юни след избухването на силно заразния Делта вариант на коронавируса.

Той се разпространи в Мелбърн и Канбера, което наложи локдауни в тези градове дори и след като броят на случаите в Нов Южен Уелс спадна.
 
БТА