В САЩ очакват терористични заплахи в дните около изборите
В САЩ очакват терористични заплахи в дните около изборите / Guliver/Getty Images

Федерални служители предупредиха властите в Ню Йорк за възможни атаки на екстремистки групи от Ал Кайда в дните около президентските избори в САЩ, предаде Ройтерс. Така още през уикенда преди вота във вторник местните правоохранителни органи са поставени в повишена готовност за реагиране.

Хакери са атакували избирателните системи в над 20 щата в САЩ

Информацията е била подадена както на полицейското управление на Ню Йорк, така и на обединеното Пристанищно управление на Ню Йорк и Ню Джърси, което упражнява контрол над много ключови инфраструктурни обекти в прилежащите към нюйоркския залив територии на двата съседни щата.

"Ние поддържаме високо ниво на патрулиране на всички наши обекти, въведено още преди известно време", каза говорител на управлението, което администрира летища, тунели и мостове в района на Ню Йорк. Той отказа подробности за предупреждението.

„Ал Кайда" призова мюсюлманите да продължават борбата срещу САЩ в ново видео

От нюйоркската полиция казаха, че в изпратеното им съобщение липсват подробности и сега то се проучва. "Работим съвместно с ФБР, разузнавателните служби и обединения антитерористичен отряд", добавиха оттам.

САЩ са събрали разузнавателна информация за възможна заплаха от Ал Кайда за атаки около изборите. Поради това някои агенции са изпратили бюлетини до местни и щатски служби и служители, отбелязвайки особено тази информация, съобщи пред Ройтерс правителствен източник във Вашингтон. Той обаче добави, че става въпрос за неконкретна заплаха от сравнително ниска степен.

По-рано днес телевизия Си Би Ес съобщи, че хора от американското разузнаване са предупредили властите в щатите Ню Йорк, Тексас и Вирджиния за възможни атаки на Ал Кайда в понеделник, ден преди изборите.

Телевизията цитира неидентифицирани източници и не посочва конкретни обекти или места в тези щати. От ФБР отказаха коментар по това съобщение.

Източник: БТА