Френският президент Макрон обяви убийството на учителя за терористичен акт
Френският президент Макрон обяви убийството на учителя за терористичен акт / БГНЕС/ЕРА
18-годишен чеченец от Москва е убиецът на учителя в Париж, съобщи френският тв канал BMFTV, като няма официално потвърждение на тази версия. По-рано в. „Паризиен“ цитира свой източник, според когото нападателят е 48-годишен алжирец.

Френският президент Еманюел Макрон пристигна тази вечер в парижкото предградие Конфлан-Сент-Онорин и отиде в училището, където е преподавал убитият, предаде Ройтерс. Той определи зверството като „типичен терористичен ислямистки атентат“. "Мракобесието и насилието, което е свързано с него, няма да победят, няма да ни разединят. Те точно това целят, затова трябва да останем единни", заяви още президентът. 



Сведенията, които идват от полицията и следствието за нападателя, са противоречиви, отбелязва ТАСС. Първо се появи версията, че става дума за 48-годишен мъж, роден в Алжир, а по-късно бе съобщено, че е бил 18-годишен и от чеченски произход.

Руското посолство във Франция е поискало от властите сведения за извършителя на нападението, който бе убит, съобщи РИА "Новости". Официално френските власти не са се свързвали с руските дипломати в Париж, които започнали проверка по информациите от медиите.

Според полицейски източник преди десет дни учителят е показвал в клас в рамките на дискусия за свободата на словото карикатури на пророка Мохамед. Твърди се, че преди да бъде застрелян от полицията, нападателят е крещял на арабски.

Следствието проверява пост в Туитър от 9 октомври, в който се казва, че учител по история в Конфлан-Сент-Онорин е показвал на учениците си карикатури на пророка Мохамед. Според местните учителят по география и история е бил "скромен" и "добронамерен.

Публикацията съдържала и видео, в което мъж казал, че дъщеря му, която учи в класа на учителя, е била шокирана и разстроена от поведението му. Мъжът от записа призовавал потребителите на Туитър да се оплачат на властите, за да бъде уволнен учителят.

Нападението бе заклеймено от председателя на френското Национално събрание Ришар Феран, който написа в Туитър, че убийството на учителя по история е атака срещу свободата на изразяване и ценностите на френската република, предаде ДПА.



Възмущението си изрази в социалните мрежи и бившият президент на републиката Франсоа Оланд. „С ужасяващото убийство на един учител, Републиката и училището й са отново мишена на ислямския тероризъм“, пише Оланд. „Повече отвсякога трябва да сме обединени пред варварството и мракобесието“.

Лидерът на националистите Марин Льо Пен каза по повод нападението, че "ислямизмът води война" срещу французите.
Министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер заяви, че случилото се е нападение срещу френската нация. "Нашето единство и и нашата решимост са единственият ни отговор на чудовищният ислямистки тероризъм", написа той в Туитър.