/ iStock/Getty Images
Комисия от светски лица, която разглежда случаи на предполагаемо сексуално насилие срещу деца в португалската католическа църква, днес съобщи, че през първия месец на работата си е получила сигнали от 214 души.

Хората разказват за престъпления, извършени в периода между 1933 и 2006 г., които са били пазени в тайна в продължение на десетилетия.

Близо 300 нови случая на сексуално малтретирани деца от свещеници в Полша

Преди две години официални лица от португалската католическа църква съобщиха, че са работили само по десетина сигнала за сексуално насилие, в което са замесени португалски свещеници. Става въпрос за случаи след 2001 г., като разглеждането на над половината от тях е било преустановено, защото официалните лица са преценили, че няма достатъчно доказателства за извършени престъпления.

Стотици малолетни са насилвани от свещеници в Полша от 1990 г. насам

Новата комисия се състои от 6 човека и включва психиатри, бивш съдия от Върховния съд и социален работник. Тя официално започна работа на 1 януари и ще съобщи резултатите от проверките си в края на годината по време на конференция на португалските архиепископи. Функциите на комисията се ограничават само до това да проучи постъпилите при нея сигнали и тя няма да провежда официално разследване.
БТА