Aрхиепископът на Краков Марек Йендрашевски
Aрхиепископът на Краков Марек Йендрашевски / БГНЕС, архив
Най-малко 382 непълнолетни са били сексуално насилвани от католически свещеници през периода 1990-2018 г., обяви Епископалната конференция на Полската католическа църква, предаде Ройтерс.

Осъдиха на 6 месеца затвор условно френски кардинал, прикривал свещеник педофил
 
"Това е изключително болезнен и трагичен въпрос, защото е свързан с ръкоположени хора, отдали се да служат на църквата, на другите човешки същества. Те са разполагали с обществено доверие и това обществено доверие е било толкова трагично потъпкано", каза на пресконференция архиепископът на Краков Марек Йендрашевски.
 
Миналата година полският епископат поиска от жертвите на педофилски действия на католически духовници прошка и започна да събира данни, за да определи причините за тези действия и да оцени мащаба им. В огласения днес доклад от разследването се казва, че 198 от жертвите са били на възраст под 15 години.

Разкриха нови сексуални престъпления на католически свещеници в Полша
 
Миналия месец полската благотворителна организация "Не се бой", която помага на пострадали от сексуално насилие, изпрати доклад на папа Франциск, в който установява - на базата на медийни публикации от средата на 50-те години, - че 384 малолетни са били насилвани сексуално от духовници в Полша, отбеляза Ройтерс.
БТА