Ватикана
Ватикана / БГНЕС
Разследване разкри нови сексуални посегателства срещу деца, извършени от католически свещеници в Полша, съобщава АФП.
 
Броят на посегателствата е близо 400, пише в доклад от 27 страници, публикуван от фондация, която оказва подкрепа на жертвите на педофили.

Папа Франциск откри среща на върха във Ватикана (СНИМКИ)
 
Докладът е бил представен на папа Франциск във Ватикана, където тече голяма конференция на католическата църква за борба със сексуалните посегателства, дело на свещеници.
 
По телевизията в Полша бяха показани кадри на папа Франциск, който целува ръка на Марек Лисински от фондация "Не се страхувай", който му предоставя доклада.

Папата се зарече да изчисти църквата от свещеници педофили

Ватикана
БГНЕС

Документите сочат, че 85 свещеници в Полша са били осъдени за педофилия, престъпления на други 88 са били разкрити от медии, а още 95 свещеници са били обвинени в посегателство от една или повече жертви.
 
Докладът посочва и 24 полски епископи или архиепископи, които са прикривали престъпления на педофилите.

Папата призова свещениците педофили да се предават сами на правосъдието
 
"Очакваме оставки сред ръководството на църквата в Полша, иначе нищо няма да се промени", казва Агата Дидушко-Зиглевска, един от авторите на доклада.
 
Отец Павел Рител-Адрианик, говорител на полския епископат каза, че все още не се е запознал с доклада и настоя, че църквата има "нулева толерантност" към престъпления като педофилията.

Ватиканът изпитва срам и тъга след доклада за сексуален тормоз от свещеници
 
Авторите на доклада твърдят, обаче, че полските епископи само симулират, че се борят с проблема, като приемат мерки, които не прилагат на практика.
БГНЕС