Британският премиер Борис Джонсън назначи вчера нов началник на канцеларията си, в опит да изгради нов образ на своя най-приближен екип след серията от скандали, довели го до положение да трябва да се бори за укрепването на авторитета си, предаде Ройтерс.

Канцеларията на "Даунинг стрийт" 10 ще бъде оглавена от Стив Баркли, бивш министър от кабинета на Тереза Мей по въпросите на Брекзит.

7-годишно дете поиска от Борис Джонсън да му се извини

Британският премиер заяви, че промените в ръководния му екип ще подобрят начина, по който работи "Даунинг стрийт" 10 и ще направят кабинета му по-силен.

Джонсън, който през 2019 г. спечели най-много места в парламента за Консервативната партия от 1987 г. насам, когато Маргарет Тачър оглавява британското правителство, многократно отказа да се оттегли заради съобщенията, че той и членове на екипа му са участвали в партита на "Даунинг стрийт" 10 по време на локдауните.

Разкритията повдигнаха въпроси относно лидерския стил на Джонсън, който често е смятан за хаотичен. Това доведе до най-голямата заплаха, пред която Джонсън се е изправял откакто зае премиерския пост. Преди това имаше редица други скандали.

Вълна от оставки на „Даунинг Стрийт” 10

Джонсън призна, че на "Даунинг стрийт" 10 има проблеми, които трябва да се решат.

Мунира Мирза, главен съветник по политическите въпроси в канцеларията на Джонсън, която е работила за него 14 години, подаде оставка в четвъртък, заради обвинението на Джонсън към лидера на лейбъристите Киър Стармър, че не е успял да даде под съд педофила Джими Савил, докато е бил начело на прокуратурата.

Министърът на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Куази Куартенг днес заяви, че не може напълно да се изключи възможността Борис Джонсън да се оттегли, въпреки че подкрепи премиера по време на споровете около поведението му.

Кризата, в която изпадна Джонсън заради партитата на "Даунинг стрийт 10", продължава вече три месеца, а някои депутати от собствената му партия твърдят, че той трябва да си подаде оставката.

Чарлз Уокър, високопоставен депутат от Консервативната партия, който досега демонстрираше лоялност към премиера, днес каза пред в. "Обзървър", че отстраняването на Джонсън не е "неизбежно".
БТА