/ iStock/Getty Images
Активисти срещу климатичните промени откриха вчера в Ню Йорк огромен часовник, показващ колко малко време остава преди глобалните температури да станат критично високи.

Човечеството „ще премести” Земята с 3 милиона години назад

С това беше сложено началото на седмицата за климатични действия в американския мегаполис, предаде фондация Томсън Ройтерс. Дигиталната инсталация показва, че остават 7 години и 102 дни преди средните температури в света, при сегашните норми на въглеродни емисии, да достигнат 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалната епоха, каза Ган Голан - артист и активист, който е съавтор на часовника.

"Можем да посрещнем това предизвикателство, но нямаме много време за губене", каза Голан. ООН предупреди за огромни промени в световен мащаб като изчезване на коралови рифове и арктически морски лед, ако прагът от 1,5 градуса бъде преминат.

В Парижкото споразумение за климата от 2015 г. държавите се съгласиха да бъдат въведени мерки за ограничаване на емисиите, така че да останат под критичния праг.

Поставянето на часовника ще поеме щафетата от т. нар. Метроном на Юниън скуеър - проектирания през 1999 г. и вграден във фасадата на сграда дигитален дисплей на 15 числа, които се променят с различна скорост.

Регистрираха най-високата температура в Арктическия кръг

Климатичния часовник ще работи през цялата климатична седмица. Тя представлява международна среща на високо равнище, организирана от НПО "Клаймит груп", съвместно с град Ню Йорк и ООН.

През тази седмица ще има дискусии, прожекции на филми и пърформънси на тема глобално затопляне. Много от проявите ще са виртуални заради пандемията от коронавирус.

"Такава паметна промяна се нуждае от паметник и климатичният часовник може да служи като постоянно средство за напомняне на обществеността в световната столица на медиите и културата за този споделен краен срок". Това каза Даниъл Зарили - главен съветник по климатична политика в град Ню Йорк.

Глобалното затопляне слага край на продължил 6500 години период на застудяване

"Откриването на часовника става в момент, когато САЩ са изправени пред безпрецедентни горски пожари и урагани, прояви на особено свирепи и разрушителни атмосферни условия, които според учените са свързани с глобалното затопляне", посочва фондация Томсън Ройтерс.

Другият съавтор на инсталацията - Андрю Бойд, каза, че двамата с Голан водят преговори с Берлин и Женева за поставяне на подобни климатични часовници и там.
БТА