/ iStock/Getty Images
Завръщането на децата в училище в Ню Йорк ще бъде такова, каквото никой не е планирал. За повечето ученици то изобщо няма да е завръщане.
По график само питомците на детските градини и някои ученици със специални образователни потребности е предвидено да приключат днес шестмесечното отсъствие от училищните сгради след решение в последната минута за повторно отлагане на плановете Ню Йорк да бъде сред първите големи градове, които ще възобновят присъственото обучение, след като коронавирусът принуди учениците и учителите да си останат вкъщи.

Учениците от детската градина до 12-и клас все пак започват днес новата учебна година, но изцяло дистанционно, също както учениците в Лос Анджелис, Чикаго, Хюстън и много от останалите градове в щата Ню Йорк.

След нервна пролет на дистанционно предучилищно обучение петгодишният син на Джесика Д'Амато е толкова развълнуван да се върне в клас, че не спира да пита: "Кога ще отида на детска градина?"

Първоначално отговорът бе 10 септември. След това стана понеделник. Сега е 29 септември за разочарование на семействата. Гимназистите се връщат на училище на 1 октомври.

"Мисля, че всички ученици в действителност сега са лишени от обучение - поради несигурността, поради липсата на присъствени занятия", казва Д'Амато, 35-годишна пиар мениджър, която живее в Бруклин. Тя недоумява защо градът все страда от недостиг на персонал в училищата, с което беше оправдано последното отлагане, след като разполагаше с месеци за планиране, и доколко е вероятно допълнителните няколко дни да решат проблема.

"Не виждам как ще решат проблема за седмица и ще бъда много разстроена, ако пак го отложат, защото това дете има нужда вече да е на училище", казва тя.
Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви новия график в четвъртък миналата седмица заедно с лидерите на учителския синдикат в града, които бяха алармирали, че училищата не могат да отворят врати безопасно. На следващия ден заяви, че е сигурен, че новите дати ще бъдат спазени.

Мнозинството от наброяващите над един милион ученици в държавните училища ще бъдат в класните стаи между един и три дни в седмицата и ще учат дистанционно през останалото време.

Преди последното отлагане учителката Клоуи Дейвис цяла седмица се подготвяла да посрещне своите четвъртокласници в 536-о училище, от една страна успокоена от вида на току-що почистената и боядисана сграда, но толкова разтревожена на моменти, че избухвала в сълзи. Най-голямата й тревога е да не допусне учениците й да се заразят с вируса и да го разпространят в семействата си.

"Преди четири-пет месеца хиляди хора умираха. Пандемията все още е тук. Вирусът все още съществува и все още сме в разгара на пандемия", казва Дейвис, която пътува с метрото до своето училище в Бронкс.

Нивото на инфекциите с Covid-19 и хоспитализациите спаднаха рязко след пик през април и до голяма степен се изравни през лятото в целия щат: щатът Ню Йорк регистрира средно 1 процент положителни тестове дневно от юни насам. Въпреки това град Ню Йорк отбеляза лек ръст на хоспитализациите и инфекциите този месец.

Даниъл Левиатин, учител на четвърти клас и библиотекар в 59-о държавно училище в Бронкс, не вижда причина учениците да се натикват обратно в сградите и смята, че градът е пропилял възможността да реши технологичните проблеми и да подобри дистанционното обучение през лятото.
"Всеки един момент от процеса на планиране, както и начинът на реализирането, е пълен хаос", каза Левиатин.

И той, и Дейвис са сигурни, че другите големи градове ще наблюдават какво ще се случи, когато учениците най-сетне се върнат в клас.

"Нали знаете как е болниците - правят опити и плащат на участниците. Чувствам се все едно съм част от експеримент, с който не съм се съгласявал", казва Дейвис.
БТА