/ iStock/Getty Images
Около 20 души бяха осъдени в Казахстан на кратки срокове затвор за участие в протести. Това стана преди планиран за събота митинг на опозицията, предаде АФП, като се позова на активисти.

Според неформалното движение "Оян, Казакстан" ("Събуди се, Казахстан"), 24-ма демонстранти са получили присъди със срок от два до 15 дни, още петима са били осъдени на глоби, а още трима предстои да се явят на съд.

Предсрочни президентски избори в Казахстан през юни

Повечето от тези хора са осъдени за участие в неголям протест миналата седмица срещу китайската икономическа експанзия.

Активистите обаче смятат, че присъдите имат за цел да предотвратят планиран за събота митинг, свикан по призив на опозиционера в изгнание Мухтар Аблязов, чието движение миналата година беше забранено от правосъдието.

Казахстан потвърди смъртта на 13 военни при катастрофа на хеликоптер

Казахстанската прокуратура заяви, че Аблязов, който живее в изгнание във Франция, "въвежда в заблуда обикновените хора, превръщайки ги преднамерено в престъпници" и прикани хората да не се поддават на призивите в Интернет.

Съгласно казахстанското законодателство демонстрация може да се състои само след разрешение на властите. Понякога обаче полицията пренебрегва протестите със скромно участие.

В началото на септември президентът Касим-Жомарт Токаев се обяви за смекчаване на ограниченията върху организирането на публични демонстрации.

През юни избирането на Токаев след изненадващата оставка на дългогодишния президент Нурсултан Назарбаев беше последвано от внушителни протести, свикани от опозицията. Тогава бяха арестувани близо 4000 души, а осъдени - около хиляда.
БТА