/ ThinkStock/Getty Images
Експериментални доставки на колети с дронове на разстояние от десетки километри бяха осъществени за пръв път в Индия. Това отваря път за снабдяване на отдалечени зони от страната с медикаменти и ваксини срещу коронавируса, предаде Франс прес.

От май насам 20 компании и организации са получили разрешения да предприемат експериментални полети в обсег над 450 м - границата на разрешения в Индия.
Сред тях е и "Тротъл еърспейс системз", осъществила в понеделник пробни полети с два дрона в южния щат Карнатака. Единият е прелетял 20 километра с товар от 1 килограм, другият - 15 километра с 2 килограма. "Дронът покри 2,5 км за 7 минути и достави лекарствата по местоназначение, после се върна обратно", заяви пред Франс прес при подобен опит съоснователят на "Тротъл" Себастиан Анто.

Индийският премиер залага на йогата в борбата с коронавируса

Този месец правителството обяви и конкурс сред операторите на дронове, за да подпомогнат пилотен проект за доставки на медицинско оборудване с цел да се засили ваксинационната кампания срещу COVID-19.

"Имаме нужда не толкова от масова, колкото от разумна ваксинация, за да възпрепятстваме една епидемия", заяви Самиран Панда, главен епидемиолог на Индийския съвет за научни изследвания, цитиран наскоро от в. "Хинду".

Гуру, препоръчващ йога срещу COVID-19, скандализира индийските лекари

Индия, която е с население от 1,3 милиарда и площ от близо 3,2 милиона квадратни километра, е седмата по големина държава в света, а пътищата й често са в лошо състояние. Технологията с дронове ще има огромно значение за отдалечените зони. Там, където 20-30 километра може да се пропътуват по земя за няколко часа, дронът може да прелети разстоянието за 10-15 минути, изтъква Випул Сингх, съосновател на фирмата "Аарав ънменд системз" и на Индийската федерация за дронове.
БТА