/ iStock/Getty Images
Йогата е източник на сила за хората по време на пандемията от COVID-19, обяви индийският премиер Нарендра Моди, цитиран от ДПА.

Той направи виртуално обръщение по повод Международния ден на йогата, който се отбелязва днес.

"Когато Ковид се появи, нито една държава не беше подготвена. В този период, обаче, йогата стана източник на вътрешна сила. Тя ни помага за самодисциплина и вдъхва на хората вяра, че могат да преборят вируса", заяви Моди.

Според него лекарите на първа линия в битката с новия коронавирус в Индия превърнали йогата в средство в борбата със заразата. Местни експерти пък препоръчвали йога упражнения за дишане за укрепване на дихателната система.

От излъчвани по индийските телевизии кадри става ясно, че и министрите от правителството на Нарендра Моди, паравоенните и спецчастите от армията масово практикуват йога.

ООН обяви 21 юни за Международен ден на йогата през 2015 г. и оттогава всяка година се отбелязва с мащабни събития по целия свят.

Гуру, препоръчващ йога срещу COVID-19, скандализира индийските лекари

Лекари от щата Махаращра обявиха, че са установили 20 случая на нов вариант на коронавируса, предаде Асошиейтед прес. Той е наречен Делта плюс. Масово разпространеният в момента индийски вариант на заразата се нарича Делта.

Новият вариант на вируса Делта плюс се отличава с наличието на мутация K417N на шиповидния протеин, която може да намали активността на антителата при преболедувалите от COVID-19 и ваксинираните.
БТА