/ iStock/Getty Images
Броят на поставените ваксини в Индия на дневна база е спаднал с до 73 на сто през последните седмици, показаха днес официални данни, при недостиг на дози в редица региони, предаде ДПА.

Вчера в Индия са били поставени само 1,16 милиона дози, при връх от 4,3 милиона на 5 април, показват данни на министерството на здравеопазването. Така за шести пореден ден в страната са били направени под 2 милиона имунизации.

Здравни експерти казаха, че масовото ваксиниране - над 5 милиона дози дневно, е единственият начин за предотвратяване на трета вълна от COVID-19 в страната. Въпреки че Индия е глобален център за производство на ваксини, в страната са напълно ваксинирани едва малко над 3 на сто от населението от 1,3 милиарда души.

Правителството на Нарендра Моди е критикувано за забавяне в закупуването и одобряването на ваксини, както и за това, че над 60 милиона дози са изнесени зад граница.

Ако не бъде постигнато ускоряване кампанията по ваксиниране и не се спазва уместно за COVID-19 поведение, има вероятност от поява на трета вълна през следващите 6 до 8 месеца, предупреди водещият учен М. Видясагар по местна телевизия.

Министърът на здравеопазването Харш Вардан заяви, че до края на годината Индия ще си осигури 2,67 милиарда дози COVID ваксини и ще е в състояние на имунизира поне пълнолетното си население.

През последните седмици Индия се бори с втора вълна, разпространила се в селските райони. През последните 24 часа са регистрирани още 276 000 новозаразени с коронавирус, а 3874 души са починали.
БТА