В Хърватия избират президент
В Хърватия избират президент / снимкa: БГНЕС

Около 4,5 милиона хърватски избиратели днес могат да гласуват за един от 12-имата кандидати за президент на страната, от които петима партийни и седем независими.

Най-новите анкети показват убедителна преднина на кандидата на опозиционната Социалдемократическа партия Иво Йосипович, следван от кмета на Загреб Милан Бандич, чийто сериозен конкурент е независимият Надан Видошевич. Кандидатът на управляващата Хърватска демократична общност Андрия Хебранг е едва пети, като преди него е друг независим кандидат - Драган Приморац, показват резултатите от проучванията.

Както съобщи Държавната избирателна комисия, гражданите ще гласуват в 6866 избирателни пункта, а хърватите в чужбина ще могат да дадат гласовете си в 55 страни в общо 250 избирателни пункта, половината от които (124) в Босна и Херцеговина.

Хърватският президент се избира по принципа на абсолютното мнозинство, или най-малко с 50 процента от гласовете плюс един. В случай че днес никой от кандидатите не получи необходимия брой гласове, на 10 януари следващата година ще бъде организиран втори кръг на изборите, в който ще се състезават двамата кандидати с най-добър резултат, пише БТА.

Днешните избори за президент са пети по ред от обявяването на хърватската независимост. През 1992 и 1997 г. за президент на Хърватия бе избран Франьо Туджман, а през 2000 и 2005 г. - Стипе Месич.