В Бенгази протестират срещу непрозрачните действия на новата власт в Либия
В Бенгази протестират срещу непрозрачните действия на новата власт в Либия / снимка: Reuters

Вторият по значение град в Либия - Бенгази, откъдето започна народното въстание срещу режима на Муамар Кадафи, е обхванат от протести срещу "непрозрачните действия" на новата власт, предаде ИТАР-ТАСС.

На градския площад е изграден палатъчен лагер, чиито участници настояват Преходният национален съвет (ПНС) и неговият ръководител Мустафа Абдул Джалил да огласят пред обществеността имената на всички членове на новото правителство.

"Искаме да знаем кой е в ПНС, искаме да ни бъдат съобщени всички имена", заяви днес един от участниците в протеста. "На един от транспарантите в палатъчния лагер е написано: "ПНС открадна нашата революция".

Новият състав на ПНС бе образуван през ноември, но досега либийските граждани нямат представа не само кой влиза в него, но и колко са членовете на този орган на властта, посочва БТА. Съветът провежда заседанията си тайно, а резултатът от гласуванията в него по различни въпроси не се огласяват, посочва ИТАР-ТАСС.

Агенцията цитира неназовани източници във Великобритания, според които тази тайна форма на функциониране на "правителството" на практика води до неизпълнение на дейностите, предписани за този орган на властта, вкл. и до невъзможност да се осигури ритмично изплащане на заплатите на чиновниците и да се извършва събирането на сметта по улиците.