/ www.istockphoto.com
13 деца са заличени от онлайн мрежа за посегателства над деца, заяви австралийската федерална полиция, цитирана от ДПА.

Сигурността на децата е гарантирана след разследване срещу сложна онлайн мрежа за посегателства над деца. На 19 мъже са повдигнати обвинения.

Интерпол разби мрежа от сайтове с малтретиране на деца, у нас е задържан 34-годишен мъж

Разследването на федералната полиция
е започнало през миналата година, когато ФБР споделило разузнавателна информация за австралийски членове на мрежата, в която били споделяни материали с посегателства над деца в т.нар. тъмна част на интернет (dark web).

Членовете на мрежата използвали софтуер, за да споделят анонимно файлове, да си общуват помежду си и да си гарантират достъп до уебсайтове в рамките на мрежата.

Полицията заяви, че част от децата, които са заличени от мрежата, са станали директни потърпевши, а други са заличени като превантивна мярка.

Австралийската федерална полиция заяви, че гарантирането на сигурността на децата и изправянето на виновниците пред правосъдието винаги е приоритет за силите на реда. Полицията подчерта, че разследването е станало възможно само благодарение на сътрудничеството с ФБР.

"Гледането, разпространението и производството на материали с посегателства срещу деца е ужасно престъпление", заяви австралийската полиция.
Божидар Захариев/БТА