Ускоряването на климатичните промени ще увеличи природните бедствия
Ускоряването на климатичните промени ще увеличи природните бедствия / снимка: Reuters

При ускоряващите се климатични промени количеството на природните бедствия ще нараства чувствително, а това ще има последици за глобалната сигурност, предупреди в изказване пред Съвета за сигурност на ООН високопоставен представител на световната организация, цитиран от Франс прес.

Въпреки че науката все още не е наясно с всички причини за глобалното затопляне, промяната в климата е факт, който засяга всички сфери на обществото, заяви Ахим Щайнер, генерален директор на Програмата на ООН за околната среда.

Щайнер се базира на сценарий, предвиждащ повишаване на температурите с 3-4 градуса в течение на век и повдигане на равнището на световния океан с един метър.

Заплахите са много, каза той, като изброи сегашната суша в Сомалия, наводненията в Пакистан и последствията им за пазара на храни.

Обхватът на тези природни бедствия ще расте експоненциално, без ние все още да познаваме всички последствия, предупреди Щайнер.

Климатичните изменение не просто се проявяват, те се ускоряват, подчерта той.

Не бива да се правим, че не виждаме - промяната в климата е заплаха за международната сигурност. Гладът, повишаването на равнището на моретата са заплаха за мира и сигурността, добави генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

ООН обяви състояние на глад в два района в Южна Сомалия, поразени от жестока суша. Международната организация заяви, че това е най-тежката продоволствена криза в Африка за последните 20 години и призова за мобилизация, за да се предотврати влошаване на обстановката, посочва БТА.

Следващата конференция на ООН за климата, която ще се състои през декември в южноафриканския град Дърбан, "трябва да бъде решаваща. Развитите страни трябва да възглавят действията, но бързоразвиващите се държави също трябва да поемат своя дял. Тук не може да има безучастни наблюдатели, каза Бан Ки-мун.