US Институтът за мир: Не се вижда скорошен край на военната окупация в Ирак
US Институтът за мир: Не се вижда скорошен край на военната окупация в Ирак / снимак: БГНЕС

Скорошен край на американската военна окупация на Ирак не се вижда, а едно бързо изтегляне рискува да предизвика масов хаос и дори геноцид. Това се посочва в публикуван във Вашингтон вчера доклад на мозъчния тръст Институт за мир на САЩ, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Политическият напредък в Ирак е толкова бавен, нередовен и повърхностен, а социално-политическото разделение е толкова дълбоко, че Съединените щати не са по-близо до възможността за изтегляне от Ирак, отколкото бяха преди година, се посочва в доклада.

Експерти от Института за мир помагаха със съвети на групата за проучване на политиката спрямо Ирак, съпредседателствана от бившия държавен секретар Джеймс Бейкър през 2006 година.

В доклада се взема предвид значението на изпращането на американски военни подкрепления за подобряването на сигурността, но се изтъква също нестабилността на обстановката в Ирак и слабото влияние, което Вашингтон упражнява върху правителството в Багдад.

Според експертите от института ще са необходими между 5 и 10 години "пълен и безусловен" американски ангажимент, докато бъде постигнат сериозен политически напредък. Те предупреждават, че евентуално прибързано изтегляне от Ирак "рискува да предизвика пълно разпадане на държавата, масов хаос и дори геноцид".