US доклад: Сърбия и Косово са главни коридори за наркотрафик
US доклад: Сърбия и Косово са главни коридори за наркотрафик / netinfo

Сърбия и Косово са главни коридори за наркотрафик, това твърди доклад на американския Държавен департамент за контрол на наркотиците.

Сърбия е главната държава по транзитния път на хероина, кокаина, марихуаната и синтетичните наркотици, които идват от Афганистан и Турция, а и от Южна Африка през България и Македония до Европа, са казва в доклада.

Миналата година в Сърбия е заловено голямо количество наркотици, а рекорд е конфискуването на 163 кг хероин на граничния пункт с България. Наркотърговците използват най-често коридор номер 10 – от България и Македония през Сърбия до Хърватия и Унгария.

Сръбските медии съобщават американските оценки, че сръбските закони за борба с наркотрафика са добри, но правосъдието – лошо. Според UNMIK сръбските и албанските наркотрафиканти работят заедно. В Косово главните пунктове на дрогата са Призрен, Гниляне и Митровица. Косовските власти нямат национална стратегия и чак сега се ангажират в борбата срещу наркотиците. Рехавите граници, корумпираните полицаи и митничари и системата на семейни кланове са главните косовски проблеми, а KFOR няма мандат да се бори с наркотрафика.