граница
граница / iStock/Getty Images
Това стана след телефонен разговор между Виктор Орбан и Бойко Борисов
Австрийско-унгарската граница отново е отворена за български граждани. Това съобщават от Министерството на външните работи (МВнР). 

По информация на посланика ни във Виена Иван Сираков, който е на граничния пункт, първите  автомобили вече са преминали през границата. Австрийската и унгарската полиция правят трасе на българските автомобили, отворено е и второ платно.

Орбан в разговор с Борисов: Ще се погрижа за българите, които са на унгарската граница
 
На дипломатите ни на границата е разпоредено на оказват пълно съдействие на българските граждани.
 
Снощи унгарската граница беше отворена в посока България, за да бъдат пропуснати наши сънародници и граждани на Румъния. Заради краткия „прозорец“, даден от румънските власти, българите са били пропускани само от 21 ч. местно време вчера до полунощ и само 70 коли бяха преминали.

Голяма част от сънародниците не са успели да преминат към България
 
По-рано през деня унгарският външен министър Петер Сиярто позвъни на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Той обеща да бъде създадена организация занапред български граждани да могат да преминават сухопътните граници на Унгария от 21 ч. местно време (22 ч. българско) до 5 ч. местно време (6 ч. българско) като същевременно призова всички пътуващи да се съобразяват с указанията на органите на реда и да изчакват търпеливо да бъдат пропуснати.
 

На 16 март Унгария затвори границата си за чуждестранни граждани като превантивна мярка за разпространението на COVID-19, което прави този маршрут за завръщане в България много несигурен.