/ БГНЕС
По-късно днес ще бъде осигурен коридор за преминаване, обезпечен с мерки за безопасност и придружаван от органи на реда
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с унгарския премиер Виктор Орбан по повод българските граждани, чакащи да преминат през Унгария, за да се завърнат в България, съобщиха от правителствения пресцентър.

Премиерът Борисов получи уверение от унгарския му колега, че ще съдейства, за да бъде осигурен по-късно днес коридор за преминаване, обезпечен с мерки за безопасност и придружаван от органи на реда. 

Голяма част от сънародниците не са успели да преминат към България

„Аз съм голям приятел на теб и на българските граждани. Не искам да им създавам трудности. Лично ще се погрижа за българите, които са на нашата граница“, заяви премиерът Орбан по време на разговора си с Борисов. 

От своя страна българският министър-председател изтъкна, че имаме уверения и от румънска страна, че ще бъдат предприети необходимите мерки, така че да няма струпване по границите.

Веднага след разговора вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи обаждане от министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Той я увери, че до няколко часа границата ще бъде отворена за български граждани. 

Сиярто допълни, че ще бъде създадена организация занапред български граждани да могат да преминават сухопътните граници на Унгария от 21 ч. местно време (22 ч. българско) до 5 ч. местно време (6 ч. българско), като същевременно призова всички пътуващи да се съобразяват с указанията на органите на реда и да изчакват търпеливо да бъдат пропуснати.

Вицепремиерът Захариева докладва още на премиера Борисов, че посолствата ни във Виена и Будапеща оказват пълно съдействие на блокираните български граждани.

Унгария отвори границата си за български автобуси и автомобили

По време на телефонния си разговор, премиерът Бойко Борисов и унгарския му колега Виктор Орбан обсъдиха също така пандемията от коронавирус. Българският министър-председател изтъкна извънредното положение, обявено от Народното събрание, както и мерките, които правителството предприема за овладяване на ситуацията, съвместно със Националния оперативен щаб. Премиерът Борисов изтъкна мобилизацията на българската индустрия и бързата ѝ реакция, така че да започне бързо производството на така необходимите в момента в целия свят защитни облекла. 

Министър-председателят Борисов добави, че когато България задоволи нуждите си и разполага с достатъчно защитни облекла, има готовност да окаже помощ и на други страни, изпаднали в нужда.