училище
училище / iStock/Getty Images
Унгария ще отвори средните училища на 10 май - с три седмици по-късно от първоначално планираното, заяви днес премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Той каза още пред държавното радио, че очаква 3,5 милиона души от 10-милионното население на страната да получат поне първа доза ваксина срещу COVID-19 до 19 април, което ще позволи разхлабването на ограничителните мерки заради коронавируса да продължи.

В сряда Унгария започна постепенно отваряне на магазините и сектора на услугите, след като ваксинира една четвърт от своите жители - стъпка, която предвид претовареността на болниците с пациенти с COVID-19, Унгарската медицинска камара нарече "преждевременна".

Решен да избегне още една година на рецесия на фона на предстоящите догодина избори, унгарският премиер отваря икономиката след ускоряването на ваксинационната кампания, отбелязва Ройтерс.

Унгария може да отложи облекчаването на ограниченията за юни

Унгария е внесла най-голям брой ваксини на глава от населението в ЕС, като е единствената страна от съюза, която използва руски и китайски ваксини.
По данни на Франс прес от вчера тя е на второ място в света по брой смъртни случаи от КОВИД-19 на глава от населението след Чехия.

Днес унгарските здравни власти съобщиха за над 7300 нови заразени и 285 починали през последното денонощие. Потвърдените случаи на коронавирус в страната с население от около 9,8 милиона души са близо 706 хиляди. Броят на починалите гони 23 хиляди.