/ iStock/Getty Images
Унгария може да отложи разхлабването на Covid мерките в голяма степен, докато половината от населението ѝ не бъде ваксинирано, съобщи министърът на човешките ресурси късно в неделя, разкривайки възможността за по-продължителен локдаун, докато страната се бори рекорден брой заразявания скоронавирус, предаде Ройтерс.

Премиерът Виктор Орбан, който е изправен пред избори през 2022 г., балансира най-високата смъртност на глава от населението, според университета „Джонс Хопкинс“, с необходимостта да се отвори икономиката и да се избегне втора година на дълбока рецесия.

Унгария с рекорден брой починали от COVID-19 за денонощие

През последните седмици Унгария, която има население от 9,8 млн. души, губи над 200 граждани на ден – установени са близо 20 000 смъртни случаи от началото на пандемията.



По-рано Орбан обяви, че Унгария ще започне отваряне на училищата и бизнеса, след като бъде ваксинирана една четвърт от населението.

„Смятам, че в края на май - началото на юни можем решително да облекчим ограниченията, освен ако не се появи нов вариант“, каза министърът на човешките ресурси Миклош Каслер.
 
БНР