/ iStock/Getty Images
Унгарският главен здравен инспектор съобщи, че страната му е одобрила за спешна употреба две нови ваксини срещу коронавируса - на китайската компания "Кансино Байолоджикс" и Covishield, индийската версия на препарата на AstraZeneca, предаде Ройтерс.

Ако двете ваксини бъдат одобрени за масова употреба и от Националния център по здравеопазване, Унгария ще разполага със седем източника за придобиване на ваксини. Засега не е ясно кога и в какви количества от новоодобрените ваксини Унгария възнамерява да използва.

Лекари призоваха в отделенията за COVID-19 в северозападната част на страната да се включат доброволци, тъй като по думите им тези структури са претоварени, а през следващите няколко седмици натоварването само ще нараства.

Кога най-рано може да бъде одобрена руската ваксина „Спутник V“ в Европа


Апелът беше поместен на страницата във Facebook на Унгарската медицинска камара в окръг Дьор-Шопрон, точно когато Унгария отчете рекордните 11 276 пациенти в болници, от които 1340 са на респиратори.

"Отделенията за COVID-19 в почти всички болници са изключително претоварени, има недостиг от сестри, а тези, които работят там, са все по-изтощени", посочи в обръщението Ласло Сиярто, председателят на окръжната камара.
 


Той призова за мотивирани и надеждни доброволци, които да се запишат на 3-4-часови обучителни курсове и след това да се присъединят към медицинския персонал и да помагат в наблюдението и грижата за пациентите.

В отделно изявление отделението за интензивна терапия на Университетската болница "Земелвайс" в Будапеща се обърна към студентите по медицина и други желаещи да се включат като доброволци, за да помогнат.

Украйна и Унгария регистрираха рекорден брой заразени с COVID-19 за денонощие

В Унгария рязко се увеличава броят на новозаразените. Страната е тежко засегната от трета вълна на пандемията, въпреки че като ваксинации на глава от населението е на първо място в ЕС. Новозаразените за последното денонощие са 9046, с което общият брой на инфекциите от началото на пандемията става 580 642. За изминалите 24 часа са починали нови 189 души, с което общият брой на смъртните случаи досега става 18 451.

Разпространяващата се трета вълна създава сериозно предизвикателство за премиера Виктор Орбан, който иска да имунизира колкото се може повече хора възможно най-бързо, за да може да отвори икономиката, отбелязва агенцията.

В петък Орбан каза, че Унгария все още разполага с доста свободни легла за лечение на пациенти с коронавирус.

"Не сме достигнали дори наполовина капацитета си", каза той, имайки предвид общия брой на леглата с респиратори, и добави, че тези без респиратори са над 10 000. "Въпросът винаги е дали има достатъчно лекари и сестри, които да ги обслужват", посочи Орбан и каза, че проблемите ще бъдат решени.

При имунизирани едва малко над 1,5 милиона унгарци Орбан заяви, че разхлабването на противоепидемичните мерки може да започне, когато този брой достигне 2,5 млн. - една четвърт от населението.

Унгария стана първата страна в Евросъюза, закупила и започнала да използва китайска и руска ваксина заради закъсненията в доставките на западните производители.

Първоначално Будапеща беше критикувана, че е започнала отделна процедура от ЕС за одобрение на ваксини, и че изобщо е водила преговори за такива ваксини. В последно време няколко европейски страни също изразиха интерес да купят от тези препарати, отново заради бавещите се доставки от западните производители.

Освен новоодобрената китайска ваксина "Кансино", която е еднодозова и освен в Китай е одобрена в Пакистан и Мексико, Унгария е одобрила и препарат на китайската компания "Синофарм".
БТА