Руската ваксина "Спутник" още не е подала заявление за одобрение в ЕМА, показа справка на агенцията от 25-ти
Руската ваксина "Спутник" още не е подала заявление за одобрение в ЕМА, показа справка на агенцията от 25-ти / Gulliver/Getty Images
Изгледите са, че това няма да е в близко бъдеще
Руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" е малко вероятно да получи одобрение от европейските медицински регулатори в близко бъдеще, смята Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ), цитиран от ДПА.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) все още прави преглед на руската ваксина.

"Ако бъде одобрена - вероятно след юни - можем да доставим около 100 милиона дози за 50 млн. души в ЕС до три-четири месеца", каза пред вестник "Берлинер цайтунг" ръководителят на РФПИ Кирил Дмитриев.

Меркел: Германия е готова да използва руската ваксина „Спутник V”

Русия очаква, че след Унгария може и други държави от Европейския съюз да одобрят за използване "Спутник V" - независимо от решението на ЕМА. Дмитриев заяви, че Русия може да изпрати ваксини на подобни страни през април.

"Сега очакваме делегация на ЕМА в средата на април и се надяваме, че решението за "Спутник V" ще бъде чисто научно, а не политическо", каза той.

Критици обвиняват Русия, че използва ваксината си за пропаганда и геополитическо влияние.

Дмитриев, който оглавява фонда, отговорен за международната дистрибуция на "Спутник V", потвърди плановете ваксината да бъде произвеждана в Германия и други страни от ЕС.

В ход са преговори за производство на ваксината в заводите в Бавария на руската фармацевтична компания "Р-Фарм", каза той. "Р-Фарм" е подала и документи за одобрение на "Спутник V" от ЕМА.

Филипините одобриха употребата на руската ваксина „Спутник V“

Дмитриев заяви, че има и "предварителни споразумения с два други производителя в Германия", както и с Испания и Франция.

Ваксината, разработена от Националния център по епидемиология и микробиология "Гамалея" в Русия има 91-процентова ефективност срещу вируса според експерти. Учени казват, че това равнище на защита би траяло две години.

Русия рекламира и ниската цена и простите условия на съхранение на "Спутник V", която е одобрена за използване в над 50 страни.

Смята се, че тя е ефективна и срещу новите варианти на коронавируса.

Учени от "Спутник" и AstraZeneca също така работят заедно, за да видят дали могат да подобрят ваксината.
БТА