Филипинските власти засилиха мерките срещу разпространението на вируса в столицата Манила и одобриха извънредната употреба на руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", предаде Ройтерс.

"Известните и потенциалните ползи от ваксината "Спутник V" са повече от известните и потенциалите рискове", заяви Роландо Енрике Доминго, ръководител на филипинската служба за храните и лекарствата.

Новата вълна на заразяване с коронавирус поставя под въпрос надеждите за възстановяване на филипинската икономика след рекордното ѝ свиване миналата година и загубата на милиони работни места.

Общият брой на заразените с COVID в страната понастоящем е 648 066. Филипинските власти регистрираха днес над 7000 нови случая на COVID-19 и 13 нови смъртни случаи. Общият брой на починалите е вече 12 900.

Министерството на здравеопазването отново призова хората да си стоят у дома и да не излизат навън, когато това не е необходимо.

Новата вълна на заразяване с COVID е концентрирана в гъстонаселения регион на столицата Манила, провокирана от по-заразните варианти на коронавируса. Властите наредиха затваряне на киносалоните, на автомобилните школи, на библиотеките и на музеите.
 
БТА