/ iStock/Getty Images
Унгария съобщи за рекорден брой починали от коронавирус, в момент когато мощна вълна в пандемията предизвика безпрецедентен натиск върху националното здравеопазване, предаде Асошиейтед прес.

Здравните власти обявиха, че през последните 24 часа има 195 починали, с което беше надвишен предишният рекорд от 193-ма в началото на декември. Броят на пациентите, лекувани от коронавирус, нарасна до близо 10 300, което също е рекорд и е почти три пъти повече от броя на настанените в болница в началото на февруари, когато започна сегашната вълна на пандемията.

Унгария с нов рекорден брой случаи на коронавирус

Унгария е на седмо място в света по брой на смъртните случаи на 1 милион население
, по данни на университета "Джонс Хопкинс". Властите се опитаха да смекчат нарастването на броя на заразените с нови ограничения и ваксинационна програма, която направи Унгария една от най-масово ваксинираните държави в Европа.

"Нова доставка от 100 000 дози от китайската ваксина "Синофарм", използвана единствено от Унгария в ЕС, се очаква да пристигне", обяви външният министър Петер Сиярто във Фейсбук.

С поставени вчера над 50 000 дози ваксини, близо 1,4 милиона унгарци са имунизирани поне с първа доза. Това е втори най-висок резултат в ЕС. 
БТА